Een verslag door cursist Cora Klandermans-Barth

De stichting “Vereenigde Modevakscholen in Nederland”organiseerde op  25 november 2017 een studiedag.

Dit is een geweldige, leuke dag geworden.

In het gebouw “De Wheme” te Nunspeet werden we , met koffie, hartelijk ontvangen door het bestuur van de Vereniging.

Cursisten, uit alle delen van het land hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging. Het programma omvatte, een examen gerelateerde presentatie.

De voorzitter, Willie Molendijk, stelde het bestuur aan de aanwezigen voor en informeerde ons over het reilen en zeilen van de Vereniging.

Daarna als eerste, een demonstratie afpassen van een pasmodel van een rechte rok. We kregen een beoordelingsformulier voor ‘de rok uit paskatoen’.

De examencommissie hanteert dit formulier tijdens het examen. Aan de hand van het pasmodel, werd er uitleg gegeven over de manier van examen afnemen door de examencommissie, aan de hand van dit formulier.

Drie pasmodellen, waarop de pascontrôle verschillend moest worden uitgevoerd, werden gedemonstreerd. Er ontstond  een levendige interactie  tussen de lerares en de aanstaande examenkandidaten. Heel leerzaam voor iedereen.

Onder het genot van een kopje koffie werd er onderling kennisgemaakt. Geanimeerd over de passessie gesproken,  patroontekenboeken ingezien. En de stoffenkraam bezocht, waar extra korting te verkrijgen was.

Na de lunchpauze werd het middagprogramma aangekondigd.

We moesten in actie komen met onze naaimachines. Diverse technieken en kneepjes, van belang voor het examen, kwamen aan bot.

O.a. rits inzetten met een paspoile, het afwerken met beleg rond hals en beide armsgaten in een keer, zoomsteek oefenen op zeer speciale wijze en de onderkant van een blinde sluiting, bij een blouse, afwerken.

Dat was best hard werken, om om half vier te kunnen afsluiten.

De ontspannen sfeer maakte deze dag tot een succes.

Een leerzaam en mooi initiatief van het bestuur.

Inspirerend voor iedereen.

En zeker voor herhaling vatbaar!

 

Klik op de foto om alle foto’s te zien.